ИНТЕРВЮ С ИРИНА РЕТУНСКАЯ - основател на сватбена агенция "Insidewedding"

Сватбената агенция Inside Wedding е успяла да се пласира на българския пазар като агенция за рускоезични и смесени двойки и за много малко време е напарвила невъзможното възможно. Зад тази компания е организаторът с голям опит на работа в Украина, и точно с нея имахме късмет да поговорим.

Въпрос: Ирина, подготвяйки се за нашата среща се опитах да поставя  себе си на мястото на двойката. И си помислих, че ако ми биха посъветвали да се обърна към вас, то преди всичко бих искала да разбера как се роди и се сформира вашия бранд и от колко време сте на българския пазар?

Реших да направя собствената сватбена агенция в България след като много години работих в тази индустрия в Украина. Не веднага ми беше лесно да взема това решение, защото там имах проверена и работеща схема, връзки, много силен екип, а и всички ресторанти и помещения ми бяха познати до най-малките подробности. Решението се отлагаше до около една година, през това време се опитвах да анализирам сватбения пазар като цяло, посещавах различни ресторанти, говорих с професионалисти в този бранш, за да разбера каква е спецификата на работата точно в България. Много обикнах България за гостоприемството и камерното й излъчване, това е много красива страна с уникални природни чудеса  и точно тази своя обич исках да предам на нашите двойки, които обичат да пътуват и са склонни да направят сватба за себе си и най-близките си хора в чужбина или в родината, където живеят те или техните роднини. Названието на фирмата дойде от само себе си. Философията ни е в потапянето в сватбата на нашите клиенти, така избрахме названието Inside wedding. Когато искаш да си вътре в нещата и да играеш главната роля в това събитие, а булката с младоженецът са тъкмо главните герои и всичко, което става около тях, работи като часовник.  На този пазар сме от 2018 година, и все още продължаваме да търсим нашия стил и пътя за развитието особено като едно от сватбените агенции в България.

Въпрос: С какво се отличавате от други сватбени агенции?

За годините, в които живеем и работм в България, опитвахме различни формати и приемахме всякакви поръчки, но от 2020 година вече спряхме на една специална формула, според която подбираме такива поръчки, които мождем да организираме на най-високото ниво. Взехме решението, че оттйк нататък ще работим за тези двойки, които искат:  нежни и трогателни сватбени тържества, на вкусни и уютни вечери и весели, неповторими сватбени партита в България. За тези, които разбират от имнтелегентния декор и от стилната флористика. Държим на хармонията и истински, искрени емоции. Искаме клиентите ни да са напълно спокойни, а сватбата да е организирана качествено и професионално.

Това е пълно гмуркане във всяка сватба и наистина индивидуален подход не само към двойката, но и към всеки от гостите.

 

Въпрос: Как е организирана работа с двойките?

Когато едва започвахме да работим тук беше сложно, защото нямахме привична схема, включваща среща в офиса, описване на исканията и тяхната систематизация в отделен класьор.

Измислихме система от анкетиране- имаме входящ бриф, той е доста голям- цели 11 страници, но то си струва, защото благодарение на него ние получаваме точната представа за очакванията на двойката, а и за това, как виждат сватбата си. След това формираме гугъл папка, в която събираме всички таблици, брифове, презентации. 

Така се получава нашия виртуален офис, всеки от нас може да влезе в него когато пожелае и да внесе корекции, да напише коментар или пожелание. Освен това на всеки етап от подготовката пускаме различни анкети, в които има редица въпроси, които залагаме в плановете и обсъждаме на онлайн срещи.

Аз ставам приятелка на булката, почти кума, няма значение колко време ни остава за подготовката. Това означава, че съм винаги на линия, 24/7. Знам за всички навици на двойката, в течение съм на техните хобита, знам как перкарват свободното си време, понякога трябва да стана и личен психолог, майка и приятелка в едно лице. Много често разговорите ни продължават с часове и можем да прекараме цели 3 часа само в обсъждането на булчинската рокля. Веднъж ми се наложи даже да сдобрявам двойката, да й давам съвети. Ние много сериозно подхождаме към всяка от точките от нашия списък, например — менюто винаги предвиждаме, съобразяваки се с младоженците, а понякога го разработваме дори и индивидуално за гостите. Това го избираме ние, така е много трудно да се рабти, но когато получаваме резултат, всеки път се убеждаваме, че си струва да се стараем. Даже, честно казано, не бихме могли да работим по друг начин. Затова и не вземаме много поръчки. Максимумът ни за сезона е 12-15 тържества.

 

Въпрос:  Какво е в основата на работата ви и какви направления имате?

Понеже двойките ни живеят навсякъде по света, нямаме една схема за работа. Опитваме се да разработим уникален стил за всяка двойка. Подхождаме индивидуално не само към младоженците, но и към гостите им. И тук е много важно да усетим двойката, да разберем тяхното настроение, пожелания. От тази година решихме да разделим услушите ни по организацията на четири направления:

- камерни сватби — това е, когато поканението гости са от 15 до 40 души;

- сватби- приключения – когато имаме двойка, която иска да прекара този специален ден без гости, или кани максимум 10 най-близки приятели ;

- сватбени партита — когато от стандартната сватба остава само булчинска рокля и торта...

- елегантни сватби — когато булката залага на класиката.

 

Въпрос: Ирина, нека да поговорим малко за цифрите. Бихте ли могли да кажете бюджета за сватбата, с който вашата агенция ще може да работи комфортно и ще направи уникална сватба?

Разбира се всичко е индивидално. Хайде да предположим, че имаме 30 гости и всички те идват в България на гости. Сватбата с оглед на пристигане и заминаване продължава минимум 4 дни — т. е. трябва да резервираме поне три нощувки. Трябва да изберем хотел или вила — това вече е околок 3000 евро. Банкетът е една от най-важните части за всички двойки. Банкетното меню на човек излиза приблизително от 20 до 50 евро, т. е. максимално ще трябва да похарчим 1500 евро, фотографи от 500 евро, видео заснимане  от 700 евро. Останалото вече зависи от желанията на клиентите — декори, флористика, диджей, допълнителна програма и пр. Затова сметките са много индивидуално. Най-често двойките се побират в рамките от 6000 евро до 12000 евро. Обикновено всички оценяват работата на фотографа или на декоратора, но никой не вижда, колко други неща са организирани и свършени зад кадъра- това е и режесура, и сценография, и сценарий, координация на процеса. Честно казано голямата част от бюджета се харчи за нестандарните места за церемонията и за различни интересни идеи. Много се стремим да правим нестандартни сватби в необичайни места.

 

Въпрос: Какви сватбисе търсят от клиентите сега?

Сега е много популярна тенденцията да се организират сватби в чужбина или в някакво ново място в родината си за най-близките хора. Затова ни е много интересно да превръщаме сватба в парти, в едно тържество, където цари атмосферата на празник, където няма официални задължения или само традиции.

Днес двойките търсят персонализация и индивидуализация, не само за себе си, но и за всеки от гостите, искат тържеството да бъде изгражено върху личната им история, те са готови да преоткрият щастието си за поканените близки и да го споделят с тя. Във времето на сойиалните мрежи всички искат да има повече лично и всичко да е за настоящето и в настояще. Сигурна съм, че ценността на големите сватби постепенно отминава, в бъдещето ни чакат осъзнати, рационални, но много душевни тържества.

 

Въпрос: Какви сватби имате в момента и към какви се стремите?

В тази година за няколко двойки направихме сватба, която продължаваше три дена, при това всеки един от дните беше уникален и понавателен. Много ни се иска да запознаем младоженците и техните гости с българската култура и кухня, да им покажем някои от природните и историческиете резервати. Целта ни е да организираме сватбени партита в индивидуален стил в най-красивите кътчета на България.

 

Въпрос: За какво ви обичат?

Обичат ни за комфорния сервиз и доверието. По време на подготовката за тържеството ставаме едно семейство, сплотяваме се и се спреятеляваме. И, разбира се, ни обичат и за оптимизацията на бюджета - ние знаем какво и по какъв начин можем да спестим, къде можем да съкратим списъка, а къде обратно, трябва да добавим още нещо, за да останат само добри сопомени от сватбата.

 

Въпрос: ние често чуваме от организаторите за това, колко важно е да се създаде настроение на сватбата. Та как се създава то?

90 процента от успеха на сватбата зависи от настроението на младоженците, а тяхното настроение зависи от това, колко добре се чувстват гостите. За нас е много важно да общуваме с двойката, да разберем, какво обичат, каква музика слушат, какви емоционални детайли са им по душа. Много сериозно работим с това, за да получим идеална картина на сватбеното тържество, тогава и гостите се отпускат и получават удоволствие. Огромно значение за нас има и плей листа, защото от това също зависи успехът на тържеството. Има такива двойки, които ни изпращат пълен списък от около 300-400 парчета и ние после ги миксуваме. Абсолютно всичко е от значение — започвайки от стилиста, който ще работи върху образа на булката, от посрещането на гостите и до зонирането и различни развлекателни моменти. Оделата, повикване на такси, зони за почивка и релакс - всичко това дава на гостите усещането за особената грижа, тогава и те и младоженците могат напълно да се насладят на празника и да изпитат нови емоции.

 

Въпрос: споделете с нас – с какви форс мажорни обстоятелства сте се сблъсквали?

Организаторът преди всичко е нужен да събере професионален екип от различни сфери, или пък, ако двойката вече ги е намерила, да подреди раборта в екип, да напише сценарен план, по който ясно ще се чете лайтмотива на сватбата, да подготви работен и технически тайминг, да се погриди за двойката и за всеки гостенин, и разбира се, не тряюва да се забравя за форс мажорните обстоятелства, понеже винаги е имало човешки фактор и промени във времето.

Понеже сватбите ни предимно се провеждат на открито, сблъскваме се с климатични или някакви ландшафтни трудности. Тази година правихме сватба в планината. Подготовката продължаваше 9 месеца и точно 3те дена, на които планирахме тържеството, обещаваха гръмотевчни бури. Цяла седмица проверявахме прогнозите, но местните жители ни казаха, че в планината действат собствени закони, ще има буря, но никой не знае кога точно. И за да си го представите по-добре, ще кажа, че церемонията трябваше да се проведе на самия връх на планината Вълчев Камък, Родопи, който можехме да изкачим само със специални джипове, а изкачването заемаше до 40 минути. В деня на сватбата ние видяхме, че небето не ни дава никакви гаранции, за 30 минути трябваше да открием ново място за церемонията. Гледката там също беше прекрасна. А след церемонията раздадохме на всички дъждобрани и им предложихме да изкачат върха всички заедно. Докато гостите ни се наслаждаваха на прекрасните гледки, ние два пъти преживяхме пороен дъжд и два пъти местихме масите и столовете, приготвени за празничната вечеря. Можеш ли да си представиш, как това би било възможно без организатор? Аз не мога, според мен празникът щеше да е развален много бързо.

Имахме случай, свързан с пристигането на водещ за рускоезичната сватба, когато един ден преди церемонията на границата той беше задържан по независящи от него причини и цяла нощ писахме сценарий за друг човек. Освен това в самия ден на тържеството трябваше да купим и костюм за него, който да отговаря на определения дрес код.

Имахме и други по-дребни проблеми, които не винаги можем да предвидим, затова работим като един голям екип, за да и можем да се отменяме.

 

Въпрос: записвате ли сценария за сватбата, и ако да, тогава, кой го пише?

Да, задължително правим сценарий на тържеството, този документ се нарича «Концептуално напълнение на сватбата». В него описвам целия ден, започвайки от сутринта с булката и до финала. Освен това правя сценарий за водещи и обмислям режисурата на тържеството, кога и какъв точно от измислените от нас елементи ще бъде най-уместен и ще бъде приет най-добре от гостите и младоженците. На подобни сватби винаги каним българска група която играе народни танци, а после провежда майсторски клас по български хора. Това е много интересно и забавно, само си представи, че всички гости участват в този танц. Много е трогателно и весело да го наблюдаваш.

За мен като за емоционалния организатор, е много важно всеки от двойката да приготви изненада на партньора си. Първата изненада е клетвата, която всеки от тях подготвя за церемонията, а втората- това е нещото, което младоженците показват по време на самата вечерна програма.

Въпрос: Как протича сватбиният ден през очите на двойката?

По-добре да попитате някоя от двойките и да прочитете публикуваните на страницата ни мнения,  но за мен винаги всичко е ясно без думи, когато се усмихват, а в очите им има спокойствие. Ясно е, че се вълнуват, много се притесняват преди първия танц или преди самата церемония. Обикновено двойките не могат да разберат, как минава времето — един ден прелита пред очите им, и само в момента, в който получат сватбените си снимки, отново изпитват вълнения и вече истинска радост. И ето че неотдавна един младоженец  ми написа, че ако имаха такава възможност нещо да променят, те нямаше да променят нищо, че наистина сме свършили перфектна работа. И че сядат да пишат препоръки!

Тези думи са най-важните за един организатор на сватбените тържества.

 

Въпрос:  Какво е успех за вашата работа днес?

Успехът преди всичко е това, което чувстваш. Успехът за нас  е това, че основахме тази агенция със собствен стил и философия, при това за много кратък период от време, в чужда държава и от нула.

Успехът това са препоръките и обратната връзка от нашите двойки.

Това е приятелството ни с тях, не само по време на организацията на сватбите, ние просто ставаме част от тяхното семейство, помним семейните им събития, пишем си. Знаем, кога се раждат децата им, сега имам приятели из целия свят.

За толкова кратко време организирахме десетки сватби, и това може да се смята за успех, макар че за нас на първо място е качеството, не и количеството.

Чакаме родствени души — клиенти с подобна философия на живота, разбирането за прекрасното и за семейните ценности, защото само тогава резултатът ще бъде 200%.

 

Надявам се, интервюто ще спомогне на нашите бъдещи партньори да ни намерят.

С обич, Ирина Ретунская